Pályaválasztás - Miért a KERI?


 A jó szakma felér egy diplomával!

 

Válasszon képzéstípusaink közül:

 


8. évfolyam után induló szakgimnáziumi osztályok

301. Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport (kereskedelem ágazat)

Szakközépiskolai osztályban indított kereskedelmi szakirány célja a felsőfokú kereskedelmi tanulmányok, valamint az intézményben elvégezhető emelt szintű kereskedő, logisztikai ügyintéző szakma alapozása.

A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9-12. évfolyamon üzleti tevékenység tervezése, elemzése, áruforgalom tantárgyakat, a 12. évfolyamon kereskedelem-marketing, vezetési ismeretek tantárgyakat tanulnak. A gyakorlati oktatás keretében a felsorolt tantárgyakban sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.

A szakirányon egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező.

Képzés időtartama: 4 év, amely szakmai érettségivel zárul.

Sikeres érettségi után 1 év alatt sajátíthatja el a kereskedő végzettséghez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

 Kereskedelmi végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Kereskedelmi ügyintéző

-       Ajándékkereskedő

-       Divatáru kereskedő

-       Állatkereskedő

-       Dohány-bazárkereskedő

-       Autókereskedő

-       Édesség kereskedő

-       Bébi és gyermekruha kereskedő

-       Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő

-       Bútor- és lakástextil-kereskedő

-       Fodrászcikk kereskedő

-       Cipőkereskedő

-       Galériatulajdonos, kereskedő

 

 302. Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (Vendéglátóipar ágazat)

Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a vendéglátás iránt, érettségit kívánnak szerezni.

Képzés időtartama: 4 év, amely szakmai érettségivel zárul.

 

Választható idegen nyelv: angol vagy német

Az érettségi után a tanulók 1 év alatt vendéglátásszervező-vendéglős (korábban vendéglátó technikus) szakmát szerezhetnek meg.

Betölthető munkakörök: Vendéglős, Éttermi üzletvezető

Továbbképzési lehetőség: Vendéglátó üzletvezető, Mixer, Barista, Sommelier

 

 

 303.  Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (Turisztika ágazat)

Nyelvi előkészítőnkben kiemelt idegen nyelvi és informatikai oktatás zajlik.

Képzés időtartama: 4 év, amely szakmai érettségivel zárul

Az érettségi után a tanulók 1 év alatt turisztikai szervező, értékesítő vagy Idegenvezető szakmát szerezhetik meg.

Betölthető munkakörök: Idegenforgalmi ügyintéző, Turisztikai referens, Utazási ügyintéző

 

 

 Vissza az oldal tetejére

8. évfolyam után induló szakközépiskolai osztályok (3 éves képzés)

311. Eladó (Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport) *+érettségi 2 év

Az eladó szakember a kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában.

 A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok):

-       Élelmiszer- és vegyiáru-eladó

-       Gyógynövény eladó

-       Zöldség-, gyümölcs eladó

-       ABC-eladó

-       Áruházi eladó

-       Eladó, fűszerüzlet

-       Eladó, szupermarket

-       Élelmiszer eladó

-       Élelmiszerbolti eladó

-       Műszakicikk eladó

-       Híradástechnikai- és elektronikaicikk-eladó

-       Vas-, műszaki-eladó

-       Alkatrész-értékesítő, eladó

-       Bútor- és lakástextil-eladó

-       Vas-, műszaki-, műanyag-, üvegárubolti eladó

-       Könyvesbolti eladó

-       Kultúrcikk eladó

-       Konfekció-, méteráru- és lakástextil-eladó

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak megnevezése:

-       A kereskedelmi egység működtetése

-       Az áruforgalom lebonyolítása

-       A ruházati cikkek és a vegyes iparcikkek forgalmazása

-       Az élelmiszerek, vegyi áruk és gyógynövények forgalmazása

-       A műszaki cikkek forgalmazása

Az élelmiszer-és vegyiáru-eladó szakma elsősorban azok számára ajánlott, akik nagyobb áruházakban, vagy kisebb élelmiszerboltban szeretnének bolti eladóként elhelyezkedni. Legfontosabb feladata a vevők kiszolgálása, valamint egyéb, az áruforgalomhoz, bolti munkához kapcsolódó feladat ellátása. A jó eladó energikus, figyelmes, megbízható, lelkiismeretes és dolgos. Szereti a rendet és odafigyel a vevőre. A vásárlókkal való foglalkozás jó kapcsolatteremtő készséget, biztos fellépést és beszédkészséget kíván. Sokan nem is gondolnák, hogy egy bolti eladó szakértelmével, szolgálatkészségével és nem utolsósorban kedvességével alapvetően meghatározza mindennapjainkat.

A műszakicikk-eladó korunk nagy vívmányainak számító izgalmas műszaki (villamossági, világítástechnikai, elektronikai, híradástechnikai, számítástechnikai termékek, kisgépek, vasáruk) között éli mindennapjait. Feladata a vevők kiszolgálása, valamint egyéb, az áruforgalomhoz, bolti munkához kapcsolódó feladat ellátása. A műszaki cikkek értékesítése speciális ismereteket követel meg, hiszen ismerni kell az egyre újabb termékek tulajdonságait és felhasználási területeit. A vevőkkel való foglalkozás pedig jó kapcsolatteremtő készséget, biztos fellépést és beszédkészséget kíván.

A ruházati eladó segíti az árubeszerzést, készletezési, raktározási feladatokat végez, értékesítési tevékenységet végez. Ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.

A gyógynövény eladó képzésen való részvétel dupla haszonnal kecsegtet, hiszen a hagyományos kereskedő / bolti eladó képzésen oktatott tananyagon felül rengeteg hasznos ismeretet sajátíthatnak el a résztvevők az egyes gyógynövények felhasználásáról, hatásairól, a gyógynövények beszerzési forrásairól, a tárolásuk módjáról. A gyógynövények napjainkban növekvő népszerűsége magát a szakmát is egyre keresettebbé teszi a munkaerőpiacon.

A bolti eladó képesítésben résztvevő diákok tanulószerződést kötnek a munkáltatókkal, így havi rendszerességgel jövedelemhez jutnak, munkatapasztalatot, gyakorlatot szereznek az adott szakmában, megismerik a közös munka szépségeit, fejlődik szakmai és kommunikációs képességük. Elméleti tudásukat a fiatalok jól működő, a vásárlók által is elismert kereskedelmi egységekben, kitűnő szakemberek mellett fejleszthetik tovább.

312. Vendéglátó eladó

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, bárok, gyors-étkezőhelyek, büfék, falatozók, nélkülözhetetlen szakembere. Feladata az értékesítő munkák szakszerű ellátása.

Vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi.

Pultkiszolgálást és felszolgálást végez. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés is.

 

313. Cukrász

A cukrász mesterség mindig is az elit szakmákhoz tartozott. A cukrász munka eredménye, ha a látvány és az ízek jó hatással vannak a vendégre: kellemes, jó közérzet lesz tőle. A cukrász nem is süteményt, hanem már-már édes remekművet hoz létre: a leveles-omlós vagy a kelt tésztából készült édes-sós aprósütemények, torták, bonbonok, marcipánkészítmények, fagylaltok mind a cukrász keze munkáját dicsérik.

A szakma a kreatív, kísérletező embereknek ajánlott, de fontos a szakmai alázat és a precizitás is, és talán meglepő, de komoly állóképesség is kell hozzá.

Élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készít. Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában. Cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész termékeket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, eszközöket, gépeket, cukorkészítményeket állít elő, bevonó anyagokat készít és feldolgoz, gyümölcsöket tartósít, töltelékeket készít, tésztákat készít, feldolgoz és sütéssel fogyaszthatóvá tesz.

A technológiai előírások szabályait betartva cukrászati késztermékeket állít elő, uzsonnasüteményeket, teasüteményeket, kikészített süteményeket, hidegcukrászat készítményeket, bonbonokat, tányérdesszerteket készít.

Alkalmi megrendelésekre esztétikus, ötletes díszmunkákat készít. Különleges táplálkozási igényeknek megfelelő diétás cukrászati termékeket állít elő. A cukrászati félkész és késztermékek előállítását a munkavédelmi előírások betartásával végzi. Megszervezi a saját munkáját és a cukrászüzem munkafolyamatait, figyelemmel kíséri a termékek minőségét.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés is.

 

314. Pincér

Aki úgy gondolja, hogy pincérnek lenni "nem nagy tudomány", az nagyot téved. Milyen jó érzés leülni egy ízlésesen megterített asztal mellé, ahol udvariasan helyünkbe hozzák mindazt, amit elfogyasztani szeretnénk- az éttermekben az igazi vendéglátó a pincér.

Gyakran feladata társas étkezések lebonyolítása, bál, lakodalmak, fogadások alkalmával mindez nagy szervezőkészséget, figyelemösszpontosítást és jó állóképességet kíván. Szakmája rendkívül elegáns, szépérzéket és odafigyelést igényel. Az idegen nyelv- tudás ma már elengedhetetlen.

Értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, leülteteti a protokoll-előírások szerint, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, a rendelést felveszi. A vendégek által választott ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja. Az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégzi. Az árukészlet alakulását figyelemmel kíséri, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában. Munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíti.

A felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíti. Megszervezi a saját munkáját. A felszolgálandó étel és ital minőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kíséri. Átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezel, zárás után a vendégek távozását ellenőrzi, elszámolást készít.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés is.

 

315. Szakács

Senki nem vitatja: a szakács szakma tudomány és művészet egyszerre. Az ételkészítési és táplálkozástani szaktudásnak magas fokú ötletgazdagsággal kell párosulnia. Egy jó szakács számára nincs váratlan helyzet, ezért kiemelkedő szervezőkészséggel és megosztott figyelemmel kell, hogy rendelkezzen. Egy szakács akkor dolgozik jól, ha ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy megkóstoljuk főztjét. A munka kedvező oldala, hogy azonnal jön a dicséret, elismerés, ha ízlik az étel.

A magyar szakácsok itthon és külföldön egyaránt keresett szakemberek.

A korszerű vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása. Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. Meglévő készletek felmérése. Szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása.

Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása. A konyhai berendezések, kiszolgáló területek felügyelete. Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés is.

     

Vendéglátó-üzletvezető (szakképesítés-ráépülés, 1 éves képzés)

A vendéglátó üzletvezető a vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Szervezi és ellenőrzi az üzlet működését. Kialakítja üzletpolitikáját és marketingstratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka- és tulajdonvédelmi előírások betartását, gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról. Teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik az egységben lévőeszközökért.

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

 • vállalkozást alapítani és működtetni
 • üzleti tervet készíteni
 • gazdasági elemzéseket végezni
 • anyagi felelősséggel gazdálkodni
 • megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
 • piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
 • ellenőrizni a vendéglátó üzletben folyó tevékenységeket
 • szervezni és bonyolítani a vendéglátó üzlet házon belüli és házon kívüli rendezvényeit
 • betartani és betartatni az üzletek működésére vonatkozó jogszabályi előírásokat
 • reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
 • vendégpanaszokat kezelni
 • biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét

Vissza az oldal tetejére

Érettségi vizsga után megszerezhető képesítések

Kereskedő (2 éves)

Aki azt gondolja, hogy a kereskedő feladata csak abból áll, hogy valamit olcsón megvenni, majd drágábban eladni valakinek, távol áll a kereskedő szakma lényegétől. Az csak egy véletlenszerű egyszeri alkalomra szól. Azonban jót és jól eladni, egészen mást jelent: egy minőségi folyamatot, melynek során a kereskedő üzlethelyiséget alakít ki és üzemeltet, reklámtevékenységet folytat, megrendel, tárol, elrendez, ajánl, népszerűsít, mindezt udvariasan, türelmesen, megfelelően kezelve a jó és (a nem is ritka) rossz vevőket. A szakma előnye a sokszínűség és a változatosság. Alázat, szolgálatelvűség, becsületesség, tisztelet, szavahihetőség és magabiztosság az igazi kereskedő ismérvei.

Képzés időtartama: 2 év.

Gyakorlat: 13. évfolyam után 160 órás összefüggő nyári szakmai gyakorlat.

A tanulóink jogosultak a diákkedvezményekre, például diákigazolványra és iskoláztatási támogatásra, ha még nem rendelkeznek szakképesítéssel, a képzés ingyenes.

Képzés szintje: emelt szintű szakképzettség

Sikeres érettségi után 1 év alatt sajátíthatja el a kereskedő végzettséghez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Kereskedelmi végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Kereskedelmi ügyintéző

-       Ajándékkereskedő

-       Divatáru kereskedő

-       Állatkereskedő

-       Dohány-bazárkereskedő

-       Autókereskedő

-       Édesség kereskedő

-       Bébi és gyermekruha kereskedő

-       Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő

-       Bútor- és lakástextil-kereskedő

-       Fodrászcikk kereskedő

-       Cipőkereskedő

-       Galériatulajdonos, kereskedő

 

 Dekoratőr-lakberendező (2+1 éves)

A bennünket körülvevő tárgy -, szín és formavilág – akár otthonunkról, akár a kereskedelem, szolgáltatás területéről beszélünk- kommunikációs eszköz. A tárgyak tervezésével, megfelelő elrendezésével, az élet-és közterek kialakításával foglalkozó szakemberek pedig művészeti és kommunikációs tevékenységet végeznek:

-  a lakberendezők elsősorban otthonunk, személyes környezetünk

- a dekoratőrök pedig a kereskedelmi és szolgáltatási környezet kialakításával foglalkoznak.

A lakberendező és a dekoratőrszakma tehát egy szakmacsoportba tartozó két különálló foglalkozás.

I. Lakberendező tevékenység:

-       a lakóenteriőrök bútorokkal való berendezése az ergonómia szabályai szerint

-       bútorok, lakástextilek, kárpitok, világítási berendezések, szaniterek, burkolóanyagok stb. helyszínre szabott alkalmazása

-       méretarányos tervrajzok készítése - kapcsolattartás a kivitelező szakemberekkel

-       a lakásban megjelenő anyagok, felületek színeinek, felületi hatásának, mintázatának meghatározása

-       lakberendezési tanácsadás

-       a megfelelő szakemberek és új termékek felkutatása

Elhelyezkedési lehetőség: alkalmazottként, alvállalkozóként vagy szerződéses kapcsolat alapján partnere lehet:

-       építészeknek, belsőépítészeknek

-       lakberendezési termékek forgalmazóinak

-       kivitelezőknek vagy beruházóknak

-       kiállítás-szervezőknek

II. Dekoratőr tevékenység:

-       dekoratőri látványtervek kialakítása

-       eladáshelyi reklám megszervezése

-       kivitelezés megszervezése

Elhelyezkedési lehetőség: alkalmazottként, alvállalkozóként vagy szerződéses kapcsolat alapján partnere lehet:

-       belsőépítészeknek

-       designer-nek

-       kommunikációs szakembernek (pl. reklámügynökség)

-       kivitelezőknek, beruházóknak

-       kiállítás-szervezőknek

Tananyag:

 • művészettörténet-kortárs művészet-design és bútortörténet, népművészet
 • ábrázolási gyakorlat (szabadkézi rajz-festés, képi megjelenítés)
 • kreatív szakmai tervezés-lakberendezési stílusok
 • színelmélet
 • berendezői általános feladatok (épület-szerkezettan,épületgépészet,lakókörnyezet,ergonómiai ismeretek)
 • lakberendezői tervezés- műszaki rajz
 • anyagismeret
 • kirakatrendezés, belső terek dekorációja
 • számítógépes grafikai programok használata, grafikai, tipográfiai tervezés, képfeldolgozás
 • vállalkozással kapcsolatos gazdasági és jogi ismeretek

A lakberendező és dekoratőr szakmákban nagyon fontos a kreativitás, az ötletgazdagság, a térbeli képzelet, a forma- és színérzék, a rögtönzőképesség, a kézügyesség, a rajz-kézség és a jó kommunikációs készség.

Továbbképzési lehetőség:

A szakma iránt mélyebben érdeklődők stylist, ill. enteriőr designer mesterképzésre, vagy felsőfokú- általában művészeti-oktatási intézményekben indított művészeti szakokra jelentkezhetnek (pl.: design, építőművészet, formatervező, multimédia)

 

Vendéglátásszervező-vendéglős (2 éves képzés)

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik.

A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket.

Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

Betölthető munkakör:

Borozó üzletvezetője, Büfé-, bisztróvezető, Cukrászda-, fagylaltozó vezető, Eszpresszó-, kávézóvezető, Étkezdés, Italboltvezető, Kávéház üzletvezetője, Kifőzdés, Kocsmáros, Söntés-, italboltvezető, Söröző üzletvezetője, Teázó üzletvezetője

 

Idegenvezető (2 éves képzés)

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat valamint a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven.

Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról valamint magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.

Betölthető munkakör:

Autóbuszos idegenvezető, Barlangi idegenvezető, Helyi idegenvezető, Múzeumi idegenvezető, Telepített idegenvezető, Túravezető (idegenvezető), Városnéző idegenvezető

 

Turisztikai szervező, értékesítő (2 éves képzés)

A turisztikai szervező, értékesítő szakember korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel, továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról

Betölthető munkakör:

Belföldi társasutazási ügyintéző, Fizetővendég-szolgálati ügyintéző, Idegenforgalmi ügyintéző, Turisztikai referens, Turisztikai szervező, Utas szervező, Utazási előadó, Utazási irodai utasszervező, Utazási irodai ügyintéző, Utazási referens, Utazási ügyintéző, Utaztatási előadó, Üdülésszervező, Üdültetési előadó

 

 Vissza az oldal tetejére