BoltmúzeumA múzeumok jelentőségét, létrehozásuk szükségességét egyre nagyobb számban történő létesítésük bizonyítja.
A ma embere is igényli, hogy felfedezhetőek, elérhetőek lehessenek számára a múlt emlékei, maradványai.

A múzeumok teremtenek otthont megannyi emléktárgynak, ereklyének. Ezekben az épületekben biztosított feltételek tudják csak megőrizni évtizedeken, évszázadokon keresztül a tárgyak minőségét, értékét. Az emberek, mikor felajánlják emlékeik tárgyát, azt remélik, hogy méltó helyet találtak az általuk sokáig féltve őrzött kincseiknek, ezáltal mással is megoszthatják élményeiket. Egyes tárgyak segítenek fényt deríteni korábbi civilizációk életmódjára ásatások, gyűjtések útján.

Ilyen és hasonló gondolatok vezették a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ Megyei Szövetségét, amikor 1987-ben gyűjtőmunkát indítottak a szaktörténeti emlékek megmentésére.

A szakgyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is kiegészítette. 1989. június 6-án a Múzeum megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt az ÁFÉSZ-ek Szövetsége békéscsabai székházában.


A szakgyűjteményt 1996. február 29-én ünnepélyes keretek között a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában megnyílt Boltmúzeumban helyezték el.

A Boltmúzeum hűen tükrözi az 1920-as és 1930-as évek kereskedelmi egységeit.

Megtalálható itt eredeti bolti berendezés reklámtáblákkal, az 1900-as évek Nationál pénztárgépe, mintakönyvek, eredeti árunyilvántartók, megrendelők, a vásárlók hitelkönyvei, sonkaszeletelő, sütőpor tartó, kávéadagoló, cukortartó, ecetes hordó, petróleum adagoló, kézi mákőrlő, fűszeres és édességes dobozok, boros üvegek eredeti címkéjükkel, Hangya termékek és még számtalan korhű termék. 

2016-ban volt 20 éve annak, hogy az iskolánkban van BOLTMÚZEUM.

Az évfordulók mindig ünneplésre késztetnek, számvetésre a múlttal, a jelennel, s ha jól csináljuk, kibontakoznak a jövő tervei is.

Mi történt ez alatt a 20 év alatt?

A múzeum sok értékes tárggyal gyarapodott, a nagyszámú látogató és a múzeum gondozójának nagy-nagy örömére. Kiadásra került egy közel 100 oldalas, színes könyv a BOLTMÚZEUM-ról, ami bemutatja az itt található kereskedelmi eszközöket, áruféleségeket, berendezéseket. Ezzel egyidőben a Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság felvette a BÉKÉSCSABAI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR kulturális örökség kategóriába a BOLTMÚZEUM értéket.


Elérhetőség:

BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32.                             

Kapcsolattartó: Bagyinka Erzsébet

Tel.: 20/335-2004

E-mail: erzsebet.bagyinka@gmail.com