Történelem nap


8 órás történelmi nap a ZWACK-ban

 

2014-ben immár nyolcadik alkalommal rendezi meg iskolánk társadalomtudományi munkaközössége a 8 órás történelmi napot. Az ötlet 8 éve Brazda Zsolt történelemtanártól származott, amit akkor egy alkalommal gondoltunk megrendezni, de hagyomány teremtődött belőle.

Minden év februárjában kerül sor erre a szakmai szempontból színvonalas előadássorozatra.

2007-ben azzal a céllal indítottuk el az akkor még 12 előadásból álló napot, hogy az érdeklődő tanulók számára olyan „különlegességeket” ragadjunk ki a történelemből, amire a tanítási óra keretei között nincs lehetőség, az ún. apró betűs tananyagok között találhatók. Másrészt nem titkolt szándékunk volt, hogy egy szakmai orientáltságú iskolában népszerűsítsük a közismereti tantárgyakat is, köztük a történelmet, és kedvet csináljunk a tanulásához.

A megjelent tanulók növekvő létszáma azt bizonyítja, hogy fogékonyak a diákok a történelem iránt. Mára már közel 30-50 érdeklődő tanuló hallgatja a 8 és 16 óra között a színvonalas előadásokat. Ez a résztvevők véleménye, akik a nap végén kérdőívet töltenek ki, és igen elismerően nyilatkoznak tanáraik felkészültségéről, az előadások színvonaláról, na és természetesen az ellátásról.

Ez utóbbit a vendéglátó technikus tanulók vállalták magukra a rendezvényszervezés tantárgy keretében.

Az előadások változatos témában átfogják a magyar- és világtörténelmet az ókortól napjainkig.

A tanárok részéről a 8 órás szakmai nap mögött rengeteg munka és felkészülés áll, amit kizárólag szakmai elhivatottságból, és a tanulói igények miatt vállalnak. Mindenki heteket készül erre a szakmai kihívásra, és kíváncsi kollégája sikerére is.

Persze nem csak erre az egy napra korlátozódik a rendhagyó történelem óra. Hagyomány iskolánkban, a pedagógiai program része, hogy a 10. évfolyam szakközépiskolásai a Parlamentet és a Magyar Nemzeti Múzeumot keresik fel, míg a végzősök a Holokauszt Emlékközpontba, illetve a Terror Háza múzeumba látogatnak el, ezzel is segítve, hogy közelebb kerüljenek a történelemhez.