Comenius Iskolai Együttműködések 2009-2011


Comenius Iskolai Együttműködések 2009-2011
„A játék összeköt – Tanulva játszani és játszva tanulni”


2009. évben iskolánk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál és partneriskolaként együttműködést vállalt két ország, Írország és Németország iskoláival.

Az első projekttalálkozón, melyet iskolánkban 2010. február 8-10. között rendeztünk meg, meghatároztuk a mobilitások (utazások) időpontjait és elkészült a projekt honlapja. Mivel a kétéves projekt végére létre kell hozni egy játékokról szóló könyvet, megegyeztünk, hogy minden ország tanulói 2-2 játékkal készülnek a Németországban, Gelsenkirchenben tartandó második projekttalálkozóra, illetve minden partner elkészít egy olyan interaktív játékot, amely bemutatja az adott ország iskolájának környékét. A projekt része, hogy angol nyelven közösen, mindhárom nemzet tanulói egy regényt írnak egy bentlakásos futballcsapat életéről.

2010. május 24-31. között sor került a második projekttalálkozóra
Helyszíne: Gelsenkirchen, Németország
Vendéglátó iskola: Gesamtschule Buer-Mitte
A projektben résztvevő kollégák:

1. Kiss Csanád Árpád
2. Szilágyi László
3. Lengyel- Rheinfuss Péter
4. Paláncz György
5. Kovácsné Kiss Zsófia
6. Marik László
7. Laurinyecz Edit

A projektben résztvevő tanítványok:

1. Szoboszlai Krisztina 12/C
2. Karasz Edit 12/C
3. Kesjár Szilvia 12/C
4. Szilágyi Renáta 11/B
5. Hajdú Éva Zsanett 11/B
6. Bácsi Anita 11/B
7. Szabó Roland 11/C

A találkozó során minden nemzet bemutatta az elmúlt hónapokban elkészített játékait, amit tanulóink ki is próbáltak. Folytattuk a munkát azon a regényen, amely a nemzetközi edzőtáborozáson résztvevő focicsapat életét mutatja be. Német vendéglátóink pedig bemutatták a projekt logoterveit.
Egyúttal meghatároztuk, hogy mindhárom ország elkészíti a projekt logoterveit a harmadik, írországi találkozóra. A munka mellett színes, látványos szabadidős programokban is részt vettünk. Meglátogattuk a gelsenkircheni állatkertet, megcsodáltuk a Shalke-04 stadiont, valamint egy mozi-
kalandparkban is eltöltöttünk néhány órát. Tanulóink német családoknál kaptak szállást, így gyakorolhatták az angol nyelvet és betekinthettek egy másik ország kultúrájába. A találkozó igen eredményes volt, a tanulók között barátságok szövődtek és a baráti kapcsolatok remélhetőleg hosszú ideig fennmaradnak. A tanulók rendszeresen e-maileznek, kommunikálnak német barátaikkal.

A Comenius projekt keretében 2010. szeptember 5-én iskolánk három tanára és négy diákja Írországba utazott, hogy részt vegyen a harmadik projekttalálkozón, melyet Sligo városában rendeztek meg. A közel háromórás repülőút végén Dublinba érkeztünk, majd másnap vonattal Írország észak-nyugati részén fekvő Sligoba utaztunk.

A projektmunka fő helyszíne a Ballinode Community College volt, ahol először különféle interkulturális játékos feladatok megoldása során a magyar, az ír és a német diákok megismerkedtek egymással. A továbbiakban az előre elkészített logotervek bemutatására került sor, majd a szavazásra. A bemutatott tizenegy logo közül a magyar diákok munkája lett az első (Képes Ilona és Baka Benedetta). A találkozó résztvevőinek számos alkalma adódott az idegen nyelv gyakorlására, hiszen a projekt munkanyelve az angol volt. A gyerekek egy ír családnál kaptak szállást, így a munka mellett a hétköznapi kommunikáció során is használniuk kellett az angolt. A hivatalos munka mellett volt lehetőségünk idegenvezető által szervezett városnézésre és az ír kultúra
megismerésére. Szabadidőnk egy részében kipróbálhattuk az ír életvitelre jellemző szabadidős tevékenységeket, többek között megmásztuk a Knocknarea-t, kipróbáltuk a pitch and putt-ot (hasonlít a golfhoz) és részt vettünk a színvonalas sasreptetés programban.


Megállapodtunk abban, hogy a projektet záró, utolsó találkozójára április elején kerül sor Magyarországon és közben elkészítünk négy elbeszélést, (a regényírás így kissé egyszerűsödik) ami egy nemzetközi focicsapat mindennapjait dolgozza fel. Követjük a diákok levelezéseit, és az elkészült feladatokat folyamatosan továbbítjuk a koordináló iskolának, aki bővíti a projekt honlapját.
A projekt írországi szakasza szeptember 12-én zárult.

A projektben résztvevő kollégák:

1. Molnár Erzsébet
2. Zana Zoltán
3. Lauriyecz Edit


A projektben résztvevő kollégák:

1. Képes Ilona 13/C
2. Kis Dávid 13/C
3. Baka Benedetta 12/C
4. Rácz Adrienn 10/C


A diákok aktív bevonását célozta meg az a projekt rendezvény, amely ’Játékok vására’ címmel került megszervezésre 2010. november 13-án iskolánkban. A program célja angol és német nyelvű, a diákok által készített, a tanítási-tanulási folyamat során is használható játékok készítése. Az elkészült játékok a projekt során felhasználásra kerülnek, illetve bemutatjuk őket az ír és német partnereinknek is.


Negyedik, záró projekttalálkozó
Magyarország, Békéscsaba Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola
Időpontja: 2011. április 4-7. (8-9) A hétvégét a vendégek Budapesten töltik.

Írországból érkeznek:

3 tanár kolléga: Catherine Frazer
Vincent Scanlon
Mary Naughton, a projekt koordinátora
8 fiú tanuló

Németországból érkeznek:

Öt tanár kolléga, köztük a projekt koordinátora: Almut Jermann
A tanulók:
Lányok

Antberg, Kim Celina 14 év
Hildebrandt, Carolin 14 év
Rost, Alicia Luana 13 év
Schlemmer, Jana 14 év
Strauch, Elisa 14 év

Fiúk

Bork, Sören 14 év
Nowak, Felix Peter 15 év

A német diákok magyar családoknál kerülnek elszállásolásra.

A projekt záró részében a három ország bemutatja az eddig elkészített játékait és a legjobbak kiválasztásra kerülnek, illetve bekerülnek a „Játékok könyvébe”. Ezt a projektterméket el lehet juttatni tanártovábbképző kurzusokra, oktatási intézményekbe. Összeállítjuk a nemzetközi futballcsapatról szóló elbeszéléseket. Sor kerül a kétéves projekt értékelésére. Színes kulturális programokkal szeretnénk gazdagítani a hozzánk látogató kollégákat és diákokat.

Laurinyecz Edit
Projekt koordinátor